Aleiš Gomez Abeljo (©Reuters)
Aleiš Gomez Abeljo (©Reuters)

Barsino dete s druge planete

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.06.22. | 03:24

Aleiš Gomez Abeljo, junak 11. titule šampiona Evrope za katalonskog giganta. Sa 104 gola prvi strelac rukometne elite, naslednik legendarnog Viktora Tomasa. U dva dana 22 puta zatresao mrežu Kila i Kjelcea

Kada kažemo fudbal mislimo na Real Madrid, a sinonim za rukomet je Barselona. Katalonski gigant u fenomenalnom finalu Lige šampiona u Kelnu pobedio je posle penala prvaka Evrope iz 2016. godine, poljskog Vive Kjelcea. Atomski rukomet dve izjednačene ekipe, nijanse su odlučile. Mogao je tas da pretegne i na stranu plavo-žutih da je Aleks Dujšebajev na isteku drugog produžetka bio malo precizniji. Barsa je postala prvi tim koj je odbranio krunu otkad se završnica igra u velelepnoj Lankses areni.

Junak finala, ali i cele sezone, je Barsino dete, vihorno desno krilo Aleiš Gomez Abeljo. Sa 104 gola je postao najbolji strelac Lige šampiona. Za četiri pogotka je ostavio iza sebe saigrača, Francuza Diku Mema, dok je na trećem mestu bio naš as Petar Nenadić, najbolji igrač Vesprema.

Izabrane vesti

Gomez Abeljo je postao prvi igrač u istoriji rukometa koji je na završnom turniru Lige šampiona u Kelnu čak tri puta postigao 10+ golova. U polufinalu je Kilu dao 12 pogodaka, a Kjelceu 10, ako računamo i pogodak u penal seriji. Pre toga je izjednačio rekord Čeha Filipa Jihe i Danca Mikela Hansena koji su imali dva puta dvocifrene golgeterske učinke u gradu na Majni.

Da je omaleni as rođen za finala govori podatak da je u poslednje tri borbe za titulu postigao 10+9+10 golova. Pre dve godine je Barsa poražena u finalu od Kila, a poslednje dve sezone je za velikana mesto na rukometnom Mont Everestu.

Vihorno krilo je postiglo 50 golova na završnom turniru Lige šampiona, a rekord i dalje drže Mikel Hansen i Kiril Lazarov sa 68. Aron Palmarson ima 59, naš Momir Ilić je stao na 58 pogodaka, Filip Jiha na 56, a Laslo Nađ je 53 puta zatresao mreže rivala.

Pošto se radi o španskom reprezentativcu koji ima samo 25 godina nema sumnje da će uskoro, možda već sledeće godine, da bude kralj strelaca u Kelnu.

Momak iz Sabadelja rođen je 7. maja 1997. godine. Već sa 12 godina zapazili su ga skauti Katalonaca i odveli u Blaugranu. Bio je juniorski šampion Evrope i sveta sa Furijom, a sa 20 godina se našao u najboljem timu Barselone. Stasavao je pored legendarnog Viktora Tomasa, desnog krila Katalonaca, jednog od najtrofejnijeg rukometaša u istoriji ovog sporta. On je poznat po tome što je rođen u Barseloni i čitavu karijeru je proveo u voljenom klubu. Za 16 godina je 12 puta bio šampion Španije, tri puta je osvajao EHF Ligu šampiona, a pre dve godine je morao da kaže zbogom rukometu u 35. godini zbog srčanih problema.

Gde je Tomas stao, Gomez Abeljo je nastavio. Iako je karijera tek pred njim, trenutno je verovatno najbolje krilo sveta. Dva puta je bio na krovu Evrope, ima tri titule na Supeglobu, nezvaničnom klupskom Svetskom prvenstvu, a osvojio je i šest titula prvaka Španije. Sa reprezentacijom Crvene furije ima evropsko zlato 2020. godine, srebro iz 2022, kao i svetsku bronzu iz Egipta prošle godine i olimpijsko odličje iz Tokija 2021.

Očekivano, njegovo ime se našlo u idealnom timu Lige šampiona, mada je imao jaku konkurenciju na poziciji desnog krila u Poljaku Arkadijušu Moritu iz Kjelcea i Šveđaninu Niklasu Ekbergu iz Kila.

Gomez je junak u Kelnu, ali je laskava nagrada MVP turnira u Kelnu pripala pivotmenu Kjelcea, Belorusu Arcemu Karaleku koji je golom u poslednjoj sekundi drugog poluvremena doneo timu produžetke u finalu. Čini se da je EHF doneo Solomonsko rešenje, kao utehu četi Talanta Dujšebajeva. Ovo priznanje moralo je da ide u Gomezove ruke.

Kilu je u polufinalu dao 12 golova iz 13 pokušaja, dovodio do ludila Danca Niklasa Landina Jakobsena koji nije imao rešenja za širok asortiman šuteva levorukog asa. U finalu je dva puta promašio. Sa linije sedam metara je bio maksimalan oba dana. I Nemac na golu Vive Kjelcea Andreas Volf u finalu nije imao rešenje za Španca.

On je Barsino dete s druge planete.



tagovi

EHF Liga šampionaRK BarselonaRK KjelceAleiš Gomez Abeljo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara